Pongrátz Gergely

1932. 02. 18 

1932. 02. 18-án született Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelőcsoport utolsó főparancsnoka az 1956-os forradalom idején. A Corvin köziek november 1-jén délelőtt választották meg főparancsnoknak.

1957-ben Chicagóban a Magyar Szabadságharcos Szövetség alelnökének választották, 1982-es lemondásáig a szervezet elnöke volt. 1956-ot követően először 1990-ben, a rendszerváltás után járt Magyarországon. 

Már a következő évben végleg hazaköltözött. Budapesti elnöke lett az 1956-os Magyarok Világszövetségének, majd az 56-osok Szövetségének, tiszteletbeli elnöke, majd elnökhelyettese a POFOSZ-nak.

1997 őszén a hazai termőföld védelmében szervezett engedély nélküli tüntetésen a rendőri intézkedés következtében megsérült.

Pongrátz Gergely hozta létre és vezette az 1956-os Pesti Srác Alapítványt. Corvin köz, 1956 címmel könyvet írt a forradalomról. 

Hazatérése után Pongrátz Gergely radikális jobboldali, antikommunista nézeteiről vált ismertté és emiatt számos támadás érte. Részt vett a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapításában.

A Jobbik 2012-ben egy érdemkereszt alapításáról döntött, amelyet minden évben annak ítél oda, aki véleménye szerint a maga területén olyan kimagasló teljesítményt nyújtott az összmagyarság ügyében, amely egyedülálló. A díjat Pongrátz Gergely szabadságharcosról nevezték el. 

Pongrátz Gergely 2005. május 18 -án hunyt el szívinfarktus végzett vele, amely az általa önerőből létrehozott marispusztai (Kiskunmajsa) 56-os Múzeum udvarán érte.

 Saját halottjának nyilvánította az 56-os Magyarok Világtanácsa és az 56-os Magyarok Világszövetsége, a Pesti Srác Alapítvány és az 56-os Történelmi Alapítvány.

Temetése előtt, 2005. május 28-án a Corvin közben ravatalozták fel. Előtte a Bazilikában búcsúztatták örmény katolikus szertartás szerint.

Nevét tér viseli Budapesten, a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út kereszteződésénél. 

2017. december:

Az '56-os forradalom "legendás alakja", a Corvin köziek utolsó főparancsnoka, Pongrátz Gergely öccse felháborodott hangú levelet küldött a PestiSrácok szerkesztőségének. 

" szegény Gergely bátyám forog a sírjában a Vona viselkedése miatt". 

Teljesen kiábrándult a Jobbikból, pedig korábban minden erejével támogatta a pártot, ahogy bátyja is tette.

Pongrátz András  kiemelte: bátyja soha nem egyezne bele, hogy "kommunistákkal, vagy reform-kommunistákkal álljon össze a Jobbik a 2018-as választási győzelem érdekében". 

Levelében azt is kérte, hogy Vona Gábor elnöki irodája faláról vegyék le Pongrátz Gergely fotóját, s az addig ne kerüljön vissza, amíg "Vonához hasonló alakok vezetik a Jobbikot" 


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el