Gyertyás tüntetés (Pozsony, 1988)

A gyertyás tüntetés avagy a Pozsonyi Nagypéntek 

Az emberi jogok és a hívők jogainak be nem tartása miatt szervezett megmozdulást 1988. március 25-én a karhatalom vízágyúkkal és gumibotokkal szétverte.

A felvonulás alatt az emberek égő gyertyákat tartottak és imádkoztak,  énekeltek. A mintegy 3-4 ezer fős, békésen tüntető tömeget a rendőrség és a titkosszolgálatok (kb. 950 fő) kemény fellépéssel, vízágyúk, könnygáz és gumibotok bevetésével szétkergette. 126 személyt és további 12 külföldi állampolgárt letartóztattak. 

Ezzel megsértették a polgári és szabadságjogokat, legfőképpen a szabad gyülekezés jogát, melyet az 1960-as csehszlovák alkotmány is garantált, valamint a szabadság és politikai jogok nemzetközi egyezményét, melyet Csehszlovákia 1976-ban elfogadott.

A szabad világ elítélte a történteket, míg az állami propaganda próbálta eltussolni az ügyet. Ma az egyik legjelentősebb fellépésként értékelik, ami a polgárok és a hívők részéről a kommunista rezsimmel szemben történt Csehszlovákiában. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el