Bejelentette lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök

Benyújtja lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottsága hétfő esti ülésén megvonta tőle politikai támogatását.

Nincsenek igazi támogatói, ezért a székelyek fenyegetésével menekült előre a román miniszterelnök.

A magyarellenes retorika hátterében tehát egy belpolitikai küzdelem állt.

Bár a támogatás megvonását teljesen mással indokolják, de nagy valószínűséggel nagyban közrejátszik a napokban kijelentett magyar gyűlöletes megnyilvánulása.

"Ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is."

Mihai Tudose román miniszterelnök hétfőn azt mondta: nem beszélt akasztásról, amikor múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a magyarországi pártok azt követően szólították fel bocsánatkérésre, illetve távozásra a román kormányfőt, hogy egy televíziós nyilatkozatában értelmezésük szerint Tudose közvetve akasztással fenyegette meg az autonómiát követelő erdélyi magyarokat.

Hazánkban is méltán keltett közfelháborodást ez a gyűlölt beszéd.

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű szervezet tagjai akcióztak a hétvégén és felháborodásuk jeléül a HVIM vezetősége székely zászlóval takarta le Románia budapesti nagykövetségének tábláját. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el