Marian Cozma román válogatott kézilabdázó

2009.02.08.

Ma 10 éve annak, hogy Veszprémben gyilkosság áldozata lett Marian Cozma román válogatott kézilabdázó.

Marian Cozmát 2005-ben Bukarestben is megkéselték. A bukaresti Rapid fanatikus drukkerei felismerték az utcán, és kést döftek a hátába. A sérüléseiből hamar felépült. 

Bár többször szerepelt a román válogatottban, halála előtt nem sokkal, 2009. február 4-én kijelentette, hogy nem kíván többet a nemzeti együttesben szerepelni, részben mellőzése, részben személyes okok miatt.

2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Virág Benedek utca 1. számú ház pincehelyiségében található Patrióta lokál előtt Cozmát szíven szúrták, segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A szerb Žarko Šešum és a horvát Ivan Pešić súlyos, életveszélyes sérülésekkel kerül kórházba. 

A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta.

2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében.

 A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván  húszévi fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak.

2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

2018.07.

Négy évvel büntetése letelte előtt szabadult ki Marian Cozma egyik brutális cigánygyilkosa. A legnagyobb titokban engedték ki a börtönből a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottját, Sztojka Ivánt.

Az enyingi cigány egy korábbi ügyben gyanúsítottként már ült előzetesben.

2009-ben meggyanúsították(?) a Prikkel házaspár meggyilkolása ügyében, akkor négy és fél hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Az eljárást vele szemben már a nyomozati szakaszban megszüntették. Sztojka Iván és a testvére, ötmillió forintot kártérítést kaptak.

2006 végén Egy vissza nem fizetett tízmilliós kölcsön miatt eldurvult egy vita, a tehetős vállalkozót, Prikkel Tamást és feleségét baseballütővel agyonverték, holttestüket a Mercijükkel együtt pedig felgyújtották az elkövetők, hogy eltüntessék a nyomokat.

A Prikkel-ügy fő gyanúsítottja pedig Németh József volt, aki történetesen Németh Győző közeli rokona és, akit 18 évre ítéltek a veszprémi Cozma gyilkosság miatt.

A cigánymaffiózó családok régóta űzik az ipart és köztudottan gyakran elviszik egymás miatt a "balhét." A férfiakat az egyik bűnös vallomása alapján varrták be. Később azonban bebizonyosodott, Prikkeléket nem Sztojka Iván és testvére gyilkolta meg, hanem Németh József és fia. Micsoda véletlenek vannak igaz?

Sztojka Iván ügyvédje dr. Kereszturi Mónika volt, aki a Cozma ügyben is védte Sztojkát.

Sztojka agresszíven viselkedik folyamatos gyógyszeres kezelés alatt áll.

Nézzük hogyan is módosult az ítélet a cigánygyilkosok ügyében:

 Tehát az ítélet 2011. június 23-án első fokon született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében.

Ahol a  Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván  húszévi fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak.

Aztán 2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki. Ekkor még senki sem sejtette, hogy ettől sokkal enyhébb ítélet következik, majd.

Később a Kúria 2012-ben jogerősen 13 év börtönbüntetésre ítélte a még 2009-ben elfogott férfit, aki így 2022 helyett idén szabadult.

Sztojkát kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátották.

A Cozma családnak a bíróság 16 millió forint kártérítést ítélt meg, amit a tetteseknek kellett volna megfizetniük, de a kézilabdázó családja egy fillért sem kapott még. Először ugyanis az állam próbálja bevasalni a tetteseken a bűnügyi költségeket.

Ezzel a feltételesen szabadlábra bocsájtott gyilkossal ismét egy olyan veszélyes és normaszegő került ki a társadalomba, akit nemhogy 13 évre kellett volna elítélni, hanem életfogytiglanra.

Sztojka óriási bulival ünnepelte szabadulását, kiszabadulása után új BMW-t vásárolt, jól érzi magát, és azóta is jár-kel az országban.

A fiatal sportoló családja, és a 2006. október 15-én Olaszliszkán cigányok által meggyilkolt Szögi Lajos tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár családja a mai napig nem kapott kártérítést.

Ma Magyarországon így működik az igazságszolgáltatás.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el