Lungo Drom

Kampány a kamupártok ellen

 Farkas Flórián vezette szervezet szerint fel kell hívni a cigányság figyelmét azokra a pártokra, amik:

 "pusztán az állami forrás, illetve a potenciális támogatók megtévesztése, kihasználása céljából indulnak a választáson." 

Eléggé visszás ez egy olyan személytől, aki bort iszik és vizet prédikál.

 Híd a munka világába

Már három éve tart az adóhatóság nyomozása  Farkas Flórián ellen, de eddig látható eredménye nem volt az eljárásnak.

Épp három éve, 2015 januárjában az az LMP-s Hadházy Ákos borította ki a bilit azzal, hogy az ORÖ  5 milliárd forint Híd a munka világába nevű uniós program körül feltehetően számos visszaélés lehet és, ezért büntetőfeljelentést tett.

Természetesen a vádat a Országos Roma Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszautasította, majd Hadházyt rasszizmussal vádolta meg. A humán tárca vizsgálatot folytatott le a programmal kapcsolatban, amelyben csak apróbb szabálytalanságot talált, és a miniszter tudatta, a kifizetések tovább folytatódhatnak.

 A később nyilvánosságra került jelentés már súlyosabb szabálytalanságokat tartalmazott, amelynek a vége az lett, hogy a minisztérium 1,6 milliárd forintot visszakövetelt az ORÖ-től, és a program második részére vonatkozó 2,5 milliárd forintot elvonta.

A feljelentések miatt a Nemzeti Adó és Vámhivatal jelenős értékre elkövetet költségvetési csalás gyanújával nyomozás indított. 

Többször tartottak iratlefoglalást az önkormányzat Dohány utcai székházában, tanúkat hallgattak ki, és időközben kiderült információka, adatok alapján a  feljelentéseiről ismertté vált Tényi István, valamint az ORÖ pénzügyi gazdálkodását vizsgáló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság tagjai, Lakatos Oszkár és Vajda László lungo dromos megyei vezetők szintén büntetőfeljelentéseket tettek Farkas Flórián ellen.

A nyomozás állásáról az adóhatóság nem nagyon tett közzé semmit. Annyi információ került ki mindössze, hogy az ügy folyamatban van és tanuk kihallgatására került sor. Később a nyomozás határidejének meghosszabbítását kérték., de az elmúlt egy évben még a sajtómegkeresésekre az nem reagáltak. A nyomozás állásáról Teleki László szocialista parlamenti képviselő és az LMP politikusai is kérdezték már az országgyűlésben a szakminisztérium vezetőit, valamint Polt Péter legfőbb ügyészt, de érdemi választ egyszer sem kaptak. 

A kormány 2016 december végén, karácsony előtt az ORÖ 1,6 milliárd forintos adósságából 1,3 milliárd forintot elengedett, és a maradék 300 millió forint visszafizetésére részletfizetési megállapodást kötött.

 A roma önkormányzatnak múlt év decemberében egy összegben kellett volna visszafizetnie a maradék adósságát, de annak szintén nem tett eleget. Rétvári Bence államtitkár a parlamentben többször is arról beszélt, hogy az ORÖ a megvásárolt ingatlanok eladásából fedezheti az adósságát, de a jelentősen túlárazott, a projekt szempontjából használhatatlannak ítélt irodákat nem tudták eladni.

 A kormány így azt a lehetőséget találta ki, hogy a maradék adósság fejében megvásárolja az ORÖ Gellérthegy utcai székházát.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szintén vizsgálatot folytatott az ORÖ projektjével kapcsolatban, és 2016 augusztusában Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt is meghallgatta. A vizsgálat eredményéről nincs tájékoztatás.

 A kormány korábban közölte, hogy az ORÖ Híd a munka világába programját kivették az uniós programokból.

Farkas Flórián az ORÖ által alapított, és az általa vezetett Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet elnöki tisztségéről 2016 decemberében lemondott, és helyét Berényi László, az ORÖ és a Lungo Drom alelnöke foglalta el, majd két hónappal később, 2017 februárjában megszüntették. 

A Híd a Munka Világába Szövetkezet elvileg azért jött létre, hogy keretet nyújtson több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású ember felzárkóztatására, és a szövetkezet a tagjainak biztosította volna a foglalkoztathatóság feltételeit, és vállalta volna a munkaerő-szervezéssel kapcsolatos feladatokat.

Egyik cél sem valósult meg. A programra felhasznált 2,1 milliárd forint túlnyomó többsége túlárazott szolgáltatásokra, ingó és ingatlan eszközökre, valamint jó ismerősök, kormányközeli cégek és személyek zsebébe vándorolt.

Jelenleg öt ügyben is nyomoznak az Országos Roma Önkormányzat ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása, a Fővárosi Főügyészség a másfél milliárdos "Híd a munka világába program" körüli visszaélések, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig csalás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt folytat eljárást a szervezet ellen.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el