Moszkvában eltemették Sztálint

 1953. 03. 09 

 Sztálin halála:

Sztálin március 5-én halt meg, tisztázatlan körülmények között. 

Rendszeresen tesztelte az őrségét és megparancsolta, hogy semmiképpen ne zavarják a lakosztályában. Az éjszaka közepén azonban üvölteni kezdett, mint akit éppen megtámadnak, mire az őrség természetesen azonnal berontott a lakosztályba. Sztálin a parancs megtagadásáért kivégeztette az egész osztagot! 

Ebből a leckéből okulva nem mert senki bemenni hozzá akkor sem, amikor 1953-ban agyvérzést kapott és 12 órán át nem adott magáról életjelet.

 Amikor végre be mertek menni a lakosztályába, a lebénult, Sztálinhoz hiába látszott, hogy nagy a baj, nem orvost hívtak, hanem az állambiztonsági minisztert; az értesítette Beriját és Malenkovot, akik kiérkeztek a nyaralóba, de ott is hagyták Sztálint, nem csináltak semmit.

 A 74 éves Sztálin már órák óta feküdt a padlón a vizeletében, orvosi segítség nélkül. 

Csak a következő nap engedtek közelébe orvosokat, de azok már nem sokat tudtak tenni.  Egy héttel később halt meg.

Van olyan elmélet, ami szerint még a Kremlben megölték Sztálint és a kuncevói nyaralóban csak eljátszották a halálát egy hasonmással, azért, hogy a hatalom felosztására elég idejük legyen: Berija miniszterelnök-helyettes lett, Malenkov kormányfő, Hruscsov pedig hamarosan a párt első titkára, amikor 1953 szeptemberében visszaállították a posztot.

 Más elmélet szerint Berija maga intézkedett a gyilkosságról és a patkányméreg használatának gyanúja is felmerült, mert íztelen, szagtalan, nem marad nyoma és pont olyan tüneteket produkál, mint egy agyvérzés.

A zokogó tömegtől a titkos éjszakai elföldelésig. Halálának többen örültek, mint azok, akik siratták. 

A halálhírt március 6-án jelentették be és háromnapos gyászt rendeltek el. Temetése elképzelhetetlen pompával zajlott. A koporsót március 9-én díszsortűz mellett átszállították a Vörös térre. A moszkvai Vörös téren található Lenin-mauzóleumba helyezték bebalzsamozott holttestét, Lenin mellé. Halála után nyolc évvel azonban titokban, az éjszaka leple alatt kivették a mauzóleumból bebalzsamozott holttestét és a Kreml falánál a földbe temették az ország egykori korlátlan hatalmú urát. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el