Megalakult a DVTK

1910. 02. 06. 

"Csak a Diósgyőr, csak a Diósgyőr!"

A Diósgyőri VTK (alapításkori név: Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre, később Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre, ma DVTK, avagy Diósgyőri VTK)  egy több sportág bajnokságában csapatot, versenyzőket indító sportklub Miskolcról. Jelenleg a labdarúgók, női kosárlabdázók  jégkorongozók, sakkozó, asztaliteniszezők, valamint birkózók szerepelnek a klub színeiben.

1910. május 1-jén a DVTK a Miskolci Sportegyesülettel játszott gyakorló mérkőzést.

  "A vasgyári csapat színe piros-fehér."

Diósgyőr csapata 1940. augusztus 25-én szerepelt először a magyar labdarúgó-bajnokság első osztályában. 

Az 1974 és 1984 közötti időszak elhozta a klub történetének legsikeresebb időszakát. Ehhez számos labdarúgó hozzájárult. Közülük az ismertebbek: Veréb, Tatár, Salamon, Oláh, Borostyán, Fekete, Fükő, Váradi és Teodoru, hogy csak néhányat említsünk. Az ő teljesítményüknek köszönhetően beszélhetünk "diósgyőri aranycsapatról" 

A DFC kora

A Diósgyőri FC 1997-ben, Tornyi Barnabás vezetése alatt

Az aranykor után a csapat hét éven keresztül a másodosztályban szerepelt, ami után ugyan ismét feljutott az élvonalba, de ezt újbóli kiesés követte. A DVTK 1991-ben Palicskó Tibor vezetőedző segítségével jutott fel újra az élvonalba, de a csapat csak két évet töltött az NB I-ben. Mindkét alkalommal a tabella alján fejezte be a szezont, és osztályozó-mérkőzés lejátszására kényszerült. Először még sikerült a bennmaradás, de az 1992-93-as szezonban a csapat ismét kiesett az első osztályból. A csapat helyzetének stabilizálása Tornyi Barnabás nevéhez fűződik, aki 1996-ban vette át újból a vezetőedzői teendőket. Egy év múlva az élvonalba juttatta a csapatot, ahol a diósgyőri együttes újoncként a 8. helyen végzett. A kilencvenes években ez volt a klub legsikeresebb szezonja, melynek során a legendás Veréb György kapus 49 évesen befejezte labdarúgó pályafutását. A klubjához hűséges Veréb kapus 802 mérkőzésen szerepelt a diósgyőri csapat színeiben.

A klub megszűnése után a szurkolók maguk vették kezükbe a kezdeményezést, és maguk alapították meg az új DVTK-t.

A 2009-10 szezonban a klub fennállása századik születésnapját ünnepelte. 

 A DVTK címere nem sokat változott az évek során, kivéve a rendszerváltás utáni időszakot, amikor az önállósodás útjára lépve a csapat felvette a DFC nevet. Újraalapításakor a modernebbnek ható piros-fehér kombinációt használták, majd a 2006-os évtől újra az aranykeretes címert láthatjuk a mezeken.

A stadion felavatására 1939. június 25-én került sor:  

 2016. novemberében megkezdték az új Diósgyőri Stadion munkálatait, amit várhatóan az idén 2018. februárban adnak át.

És végül, de nem utolsósorban szeretnék pár mondatot írni még arról a lelkes szurkolótáborról, amivel nem sok focicsapat dicsekedhet. Miskolcon ugyanis a mérkőzések végeredményétől függetlenül a szurkolótábor minden mérkőzésen megtöltötte a stadiont és a csapatuk iránti szeretete páratlan és töretlen.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el