A Soros terv

Sokan vitatják, hogy létezik-e a Soros terv. Most elolvashatják a kétkedők.

Soros György: Itt van a tervem a menekült káosz megoldására

Az Európai Uniónak egy átfogó tervre van szüksége, amely az emberi jogok középpontjában áll 

Soros György: Az EU-nak minden egyes első két év során 15 000 eurót kell biztosítania menedékkérőnként, hogy segítse a lakhatási, egészségügyi és oktatási költségeket.

Az Európai Uniónak felelősséget kell vállalnia a közös menekültpolitika hiánya miatt, amely átalakította az idei menekültek egyre nagyobb beáramlását egy kezelhető problémáról egy másik politikai válságra.

Valamennyi tagállam önzően összpontosít saját érdekeire, gyakran mások érdekeivel szemben. Ez a menedékkérők, a nagyközönség és a törvényekért és rendekért felelős hatóságok között okozott pánikot. A menedékkérők voltak a fő áldozatok.

Az EU-nak átfogó tervre van szüksége ahhoz, hogy válaszoljon a válságra, amely újra megerősíti a menedékkérők áramlásának hatékony irányítását, hogy biztonságos, rendezett módon és olyan ütemben valósuljon meg, amely tükrözi Európa képességét az elnyelésükre. Ahhoz, hogy átfogó legyen, a tervnek túl kell terjednie Európa határain. Kevésbé zavaró és sokkal olcsóbb a potenciális menedékkérők megóvása a jelenlegi helyükön vagy azok közelében.

A jelenlegi válság eredete Szíria, a szíriai népesség sorsának kell elsőbbséget élveznie. De más menedékkérőket és migránsokat sem szabad elfelejteni. Hasonlóképpen az európai tervet globális reakciónak kell kísérnie az Egyesült Nemzetek Szervezetének felügyelete alatt és a tagállamok bevonásával . Ez a szíriai válság terhét terjesztené több államra, miközben globális normákat állítana elő a kényszerű migráció problémáinak kezelésére.

Íme egy átfogó terv hat összetevője.

Először is , az EU-nak évente legalább egymillió menedékkérőt kell elfogadnia a belátható jövőben. És ehhez meg kell osztania a terhet tisztességesen ez az az elv, amelyet a minősített többség végül a szeptember 23-i csúcson fogadott el.

A megfelelő finanszírozás kritikusan fontos. Az EU-nak minden egyes első két év során 15 000 eurót kell biztosítania menedékkérőnek a lakhatási, egészségügyi és oktatási költségek fedezésére, valamint arra, hogy a menekülteket vonzóbbá tegye a tagállamok számára. Ezeket az alapokat a hosszú lejáratú kötvények kibocsátásával lehet felhasználni a nagymértékben kiaknázatlan AAA hitelfelvételi kapacitással, amely további előnyökkel jár majd az európai gazdaság számára indokolt pénzügyi ösztönzéshez.

Ugyanilyen fontos, hogy mind az állam, mind a menedékkérők kifejezzék preferenciáikat a lehető legkisebb kényszerítéssel. A menekültek elhelyezése, ahová akarnak menni, és ahol fogadnák őket.

Másodszor , az EU-nak kell vezetnie a globális erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megfelelő támogatást nyújtson Libanonnak, Jordániának és Törökországnak az ezen országokban jelenleg tartózkodó négy millió menekült támogatásához.

Eddig csak az alapvető ellátáshoz szükséges finanszírozás egy töredéke merült fel. Ha oktatást, képzést és egyéb alapvető szükségleteket foglalnak magukba, akkor az éves költségek legalább 5000 euró menekültenként vagy 20 milliárd euró. Az EU  Törökországnak nyújtott támogatása, bár megduplázódott, még mindig csak 1 milliárd eurót tesz ki. Ezenkívül az EU-nak segítenie kell a térségben, többek között Tunéziában és Marokkóban kedvező kereskedelmi státusú különleges gazdasági övezetek létrehozásával, hogy vonzzák a befektetéseket és munkahelyeket teremtsenek mind a helyiek, mind a menekültek számára.

Az EU-nak évente el kell köteleznie a frontvonalbeli országokat, hogy legalább 8 milliárdról 10 milliárd euróra emelkedjen és a külömözet pedig az Egyesült Államokból és a világ többi részéből származzon. Ezt kiegészíthetnék az európai menedékkérők támogatására kiadott hosszú lejáratú kötvények összegével.

Harmadszor , az EU-nak azonnal el kell kezdenie egy egységes EU menekültügyi és migrációs ügynökség létrehozását, és végül egy egységes uniós határőrséget. A 28 különálló menekültügyi rendszer jelenlegi helyzete nem működik: drága, nem hatékony, és vadul ellentmondásos eredményeket hoz létre annak meghatározásában, hogy ki jogosult a menekültügyre. Az új ügynökség fokozatosan korrigálná az eljárásokat; közös szabályokat állapítana meg a foglalkoztatás és a vállalkozói szellem számára, valamint a következetes előnyöket; dolgozzon ki hatékony, jogokat tiszteletben tartó visszatérési politikát azon menekültek számára, akik nem jogosultak menedékjogra.

Negyedszer , a menedékkérők számára biztonságos csatornákat kell létrehozni, kezdve Görögországtól és Olaszországtól a célországokig. Ez sürgető a pánik megnyugtatása érdekében. A következő logikus lépés a biztonságos útvonalak kiterjesztése a frontvonal régióba, ezáltal csökkentve a veszélyes mediterrán átkelést választó migránsok számát. Ha a menedékkérőknek esélyük van arra, hogy végül elérjék Európát, sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak ott, ahol vannak. Ez szükségessé teszi, hogy tárgyalásokat folytassanak a frontvonalbeli országok az ENSZ Menekültügyi Ügynökségével, hogy befogadó állomásokat hozzanak létre Törökországgal  prioritásként.

Az EU által kidolgozott operatív és pénzügyi mechanizmusokat fel kell használni a menedékkérők és a bevándorlók kezelésére vonatkozó globális normák megállapítására. Ez az átfogó terv ötödik része .

Végül , évente több mint egy millió menedékkérő és bevándorló befogadására és integrálására az EU-nak mobilizálnia kell a magánszektort, nem kormányzati szervezeteket, egyházi csoportokat és vállalkozásokat, hogy szponzorként működjenek. Ehhez nemcsak elegendő finanszírozás szükséges, hanem a migránsok és a szponzorok közötti emberi és informatikai kapacitás is.

A háború sújtotta Szíriából való kivonulás soha nem válhat válsággá. Régóta megfogalmazódott, könnyen megjósolható és jól kezelhető Európa és a nemzetközi közösség. 

Orbán Viktor miniszterelnök  kidolgozott egy hatpontos tervet a válság kezelésére, ami a menedékkérők és a bevándorlók emberi jogait sérti, a határok biztonságára vonatkozó válság kezelés elfogadhatatlan. mivel az nem egyezik az EU értékeivel, lemondva azokat, amelyekre épült, és megsértette azokat a törvényeket, amelyeknek irányadónak kellene lenniük.

Az EU-nak olyan valóban európai menekültpolitikával kell reagálnia, amely véget vet a pániknak és a felesleges emberi szenvedéseknek..

Soros György a Soros Alapkezelő és a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el