Gulyás Márton válasza Setét Jenőnek, hogy a roma pártok jelöltjeit miért nem hívták meg

Mint már korábban írtam a  Közös Ország Mozgalom február 1-én vitát szervez a VIII. Kerületi párt jelölteknek. ahová a roma pártok jelöltjeit nem hívták meg.

https://valeria-politikai-weboldala0.webnode.hu/kozos-orszag-mozgalom/

Márton Gulyás

Kedves Jenő,

bár alakoskodásnak hat, mégis: kérlek fogadd jókívánságaimat a születésed napja alkalmából! Legyen bármilyen vita is köztünk, én mindig is nagy tisztelettel, elismeréssel és szeretettel voltam irántad; komoly inspiráció és lelkiismereti iránytű vagy - nem csak nekem, sokunknak.

Köszönet mindazért amit tőled tanulhatunk mi, akik azt szeretnénk ha fehérek és romák közösen, egyenlőségben élhetnénk hazánkban.

Van igazság abban amit írsz, és jól is tetted, hogy megírtad. Az Agórán valóban nem jelentek meg a hazai roma közösségek vezetői, és valóban nem került érdemben szóba például a nemzetiségi szószólók kérdésköre (alapvetően azért, mert ez a házszabállyal is korreláló kérdés, de ettől még lehetett volna foglalkozni vele, ebben nincs vita.)

Ennek három oka van:


1) A választójogi törvény reformjával kapcsolatban az MCP vagy más, a cigányságot reprezentálni kívánó párt nem jelezte a részvételét az összes pártnak felkínált határidő lezárultáig. Ebben azt gondolom nem lehet nekem semmit felróni - ez nem az én saram.


2) Volt olyan kezdeményezés, amely a nemzetiségi/kisebbségi önkormányzatok kérdését szerette volna napirendre tűzni, de mivel a kezdeményezésünk nem a helyhatósági választásokra és döntéshozatalra irányult, ezért ennek nem volt lehetőségünk helyet biztosítani.


3) Viszont mindezzel együtt hiba volt - és ez az én hibám, az én felelősségem - hogy a roma magyarok országgyűlési reprezentációjának kérdését, részvételét a törvényalkotásban nem taglaltuk külön (holott pl.: a nők részvételének kérdésére volt érzékenységünk és foglalkoztunk is vele érdemben - be is került a törvényszövegbe az erre vonatkozó javaslatunk).


Ez hiba volt, amit nem ment, nem is magyaráz a leterheltségünk és az erőforrás hiányosságunk. Egy dolgot kérlek ettől még fogadj el: ez kizárólag engem minősít, és nem a mozgalmat. Sajnos a roma polgártársak számaránya a mozgalmon belül sem túl jelentős, de ettől még a mozgalom tagjai antirasszista emberek. Az, hogy ennek ellenére épp az Agórán nem sikerült ennek pregnáns bizonyítékát adnunk, az tényleg nagyon elkeserítő, és joggal érezheted magad emiatt frusztrálva.

Csak annyit kérek, hogy a haragod felém, rám irányozd, mert én vagyok az okozója, és nem a Közös Ország Mozgalom.

Én meggyőződéssel vallom, hogy Magyarországon akkor lesz változás, ha férfiak és nők, interetnikusan, osztályokon átívelően, a cselekvő szolidaritás elve alapján küzdenek közösen a poltikai céljaik beteljesítéséért. Tragédiának látom, hogy te Jenő, aki korosztályod legkiemelkedőbb aktivistáinak egyike vagy, ilyen lehetetlen körülmények között kell, hogy végezd a munkád. Nem csak arra gondolok, hogy a NEKI milyen sorsa lett juttatva, nem csak arra gondolok, hogy mennyire nem kaptál/kapsz széleskörű lehetőséget a nyilvánosságban történő megjelenésre, hanem legfőképpen arra gondolok, hogy például én magam megtettem-e mindent azért, hogy a munkád segítsem, annak értékét propagáljam, hogy a saját közönségem számára hozzáférhetővé tegyem.

A válasz az, hogy nem.

Nem tudom megmondani, hogy miért nem hívtalak fel például a kiváló Magyar Narancsos interjúd után, de tény: nem hívtalak fel, holott nagyon fontos szövegnek tartottam, és napokig tudtam gondolkodni rajta (főként rólad). Más elfoglaltságaim miatt nem jutottam el Puczi Béla emléktáblájának avatására, ami miatt még most is mardos a lelkiismeret, mert ha ott találkoztunk volna, biztosan tudunk beszélni, és áttárgyalni a közös ügyeinket.

Minden frusztrációdat és mérgedet megértem Jenő, mert egész pályafutásod arról a keserű és méltatlan tapasztalásról szól, hogy hiába próbálkozol, még az elviekben legközelebb álló elvtársaid, természetes szövetségeseid is bizony elmaradoznak mellőled idővel.

Éppen ezért itt nyilvánosan kérem a bocsánatodat azért, mert a nyilvánvalóan nagyságrendekkel jobb osztályhelyzetem ellenére, és főként annak ellenére, hogy téged magad politikai szövetségesemnek gondollak, ilyen szégyenletesen keveset tettem azért, hogy keressem veled az együttműködést és a partnerséget.

Megérdemlem a haragod.

Ígérni annyit tudok, hogy én is tanulok. És azt is tudom ígérni, hogy mindezen hibáimmal együtt továbbra is vallom, hogy addig itt jólét nem lesz, amíg fehér és cigány jogaiban, lehetőségeiben és méltóságában egyenlővé nem lesz. (Gondolkodtam rajta, hogy írjam-e ide, mikor és milyen formákban adtam tanúbizonyságát annak, hogy mindez számomra kiemelten fontos alapelv, de ettől most eltekintenék, mert elég visszás lenne - te úgy is tudod, amit tudnod kell).

A jelölti vitáról, ami ezt az egész mostani vitát kiváltotta!

1) A KOM azt vállalta, hogy a közvélemény kutatásokban kimutatható társadalmi támogatottsággal rendelkező (1%, vagy afölé mért) pártformáció jelöltjét, vagy független jelöltet elhív egy nyilvános vitára, a közvélemény kutatások mellett. Azért ezeket a jelölteket, mert kizárólag így van esély arra, hogy értelmes keretek között tarthassuk a disputát - 6-nál több jelölt között nem lehet vitát rendezni, ebben remélem egyet tudunk érteni. Így az MCP jelöltje, de például a Balpárt jelöltje sem kapott meghívást a vitára. A BAL - Balpárt esetében ez ugyanúgy személyes fájdalmam, mert Kalmár Szilárdról legalább olyan elismerő véleménnyel vagyok mint rólad Jenő, az MCP-ről pedig bár alapvetően nem vagyok túl jó véleménnyel, ettől még Nótár Ilonát (ha ugyanarról a Nótár Ilonáról van szó) szintén nagyra tartom - megjegyzem az első interjúk egyikét, ami még a Magyar Narancsban jelent meg, én készítettem vele.


2) A KOM nem tolja senki szekerét. Az, hogy a Jobbikot elhívjuk elég egyszerű okokra vezethető vissza: van nagyjából 1 millió szavazójuk, tehát nem lehet azt mondani, hogy nincs mögöttük társadalmi támogatottság.

Nekünk pedig kizárólag ezt a szempontot szabad egy ilyen vita megszervezésekor/lefolytatásakor figyelembe vennünk. Ettől még nem értünk egyet velük, megvan róluk a véleményünk - akár csak a többiekről. De itt és most a Fidesszel szemben felsorakozó jelölteket, esélyes jelölteket vitáztatjuk egymással.


3) Minden tiszteletem mellett: nem én tehetek arról, hogy az ellenzéki pártok gondolnak-e, és ha igen mit a roma magyarok helyzetéről. Ebben a kérdésben nem hiszem, hogy komolyan magyarázkodnom kellene.

Ha tüntetést kívánsz szervezni a jelölti fórumunk elé, azt természetesen megteheted, és mi ezt a döntésedet tiszteletben fogjuk tartani.

A változáshoz azonban valószínűleg arra lesz szükségünk (mindannyiunknak), hogy elfogadjuk: vagy megtanítjuk egymást az együttműködésre, és vállaljuk az ezzel járó minden vesződséget, további fáradságot és nyűgöket, vagy pedig életünk (rövidke életünk) végéig arra leszünk kárhoztatva, hogy végső soron az elnyomóink és a kizsákmányolóink kárörömét (és hatalomban maradását) szolgáljuk az egymás gyilkolásával.

(Írok most neked emailt is, hogy minél előbb tudjunk személyesen is találkozni)

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el