Hivatali visszaélés és költségvetési csalás: mi folyik Iregszemcsén?

Forrás: Privatkopo.hu 

Hivatali visszaélés bűntett, valamint költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt négy feljelentést tett - ismeretlen tettesek ellen - a Központi Nyomozó Főügyészségen Nagy Rudolf vállalkozó. A bűncselekmények gyanúját felvető ügyek a Tolna megyei Iregszemcse község önkormányzatával kapcsolatosak.

Nagy Rudolf vállalkozó 2018 januárjában négy feljelentést nyújtott be a Központi Nyomozó Főügyészséghez, amelyből hármat hivatali visszaélés bűntett, egyet pedig költségvetési csalás bűntett gyanújával fogalmazott meg.

A feljelentő 2017-ben négy közérdekű adatigényléssel fordult Iregszemcse község önkormányzatához, amelyekben ügyvédekkel, könyvelővel kötött szerződések és kifizetések iránt érdeklődött, valamint az Iregszemcsei Szennyvízközmű Társulat zárszámadásába és tervdokumentációjába kért betekintést.

"Az egyik közérdekű adatigénylésemre Süvegjártó Csaba fideszes polgármester válaszolt, amelyben közölte, hogy az általam megnevezett ügyvéddel az önkormányzat nem állt szerződéses jogviszonyban - tájékoztatta a Privatkopo.hu bűnügyi portált Nagy Rudolf. " Ennek ellentmond az a négy, az interneten is elérhető határozat, amely egyértelműen bizonyítja, hogy dr. Turi Ákos ügyvéd éveken keresztül az iregszemcsei önkormányzat képviseletében járt el peres ügyekben. Nehezen hihető, hogy az önkormányzat nyilvántartásában nem találtak adatokat a közös munkára, valamint az azzal összefüggő munkadíj-kifizetésekre."

Nagy 2017. december 5-én, az iregszemcsei önkormányzathoz benyújtott másik közérdekű adatigénylésére Fata Istvánné jegyző válaszolt, aki azt közölte a vállalkozóval, hogy az általa megnevezett ügyvédekkel nem állt az önkormányzat szerződéses jogviszonyban. 

"A dr. Acsádi Mariann ügyvéddel kapcsolatos kérdésemre semmilyen válasz nem érkezett, viszont a szekszárdi cégbíróságon fellelhető egy szerződés, amely igazolja, hogy az önkormányzat szerződéses jogviszonyban állt vele, a dokumentumot a polgármester, Süvegjártó Csaba írta alá" - magyarázta a feljelentő. "A Dr. Nagy Ügyvédi Iroda és dr. Nagy Róbert ügyvéddel kapcsolatos közérdekű adatigénylésemre egyértelmű nemleges választ kaptam. Az Iregszemcsei Víziközmű Társulat alapszabályát feltöltötték az önkormányzat honlapjára, azonban azon ügyvédi ellenjegyzés és dátum nem látható. A szekszárdi cégbíróságon található alapszabályon már dátum és ügyvédi ellenjegyzés is szerepel - a Dr. Nagy Ügyvédi Irodáé. Találtam egy megbízási szerződést is, amelyben Süvegjártó Csaba megbízza dr. Nagy Róbertet a társulat teljes körű képviseletével."

Nagy Rudolf közérdekű adatigénylést nyújtott be az iregszemcsei önkormányzathoz a tervezett, valamint az elkészült szennyvízcsatorna nyomvonalának tervdokumentációjával kapcsolatban is. 

A csatorna-beruházás közel 95 százalékban európai uniós pályázati pénzekből valósult meg, a kivitelezést belügyminisztériumi pályázati kifizetés is segítette, ezért - Nagy szerint - lakossági hozzájárulásra nem lett volna szükség.

A csatornavezeték nyomvonalát a tervekben a 65. számú főút burkolata alatt jelölték ki. Az önkormányzat honlapján elérhető tervrajz is ezt támasztja alá, amelyen az látható, hogy a csatorna nyomvonala a szilárd burkolat alatt húzódik.

"A helyszíni bejárásunk alkalmával azt tapasztaltuk, hogy - a fellelhető dokumentumokkal ellentétben - az elkészült nyomvonalat több helyen az árokban vagy a járda alatt hozták létre" - mondta a bűnügyi portálnak a feljelentő. "Mivel nem kaptunk róla semmilyen dokumentációt, nem tudjuk, változtattak-e később a tervrajzon, csökkentették-e a beruházás költségét, felmerül ugyanis a gyanú: az elkészült hálózati nyomvonal bekerülési költsége lényegesen kevesebb lehet a tervezettnél, hiszen nem kellett a szilárd burkolatot felbontani, elszállítani, majd helyreállítani, és nem kellett a főutat a munkálatok idejére lezárni. Lázár János több esetben nyilatkozott a fel nem használt pénzek sorsáról, a miniszter kifejtette, hogy a lakosságtól beszedett összegekkel el kell számolni, amennyiben a befizetők azt kérik, részükre vissza kell fizetni. Erről rendelkezik egyébként a 160/1995. (XII.26.) számú kormányrendelet, valamint az 1995. évi LVII. törvény is."

A fellelhető adatok alapján Nagy Rudolf arra következtet, hogy ismeretlen tettesek költségvetési csalást követhettek el a beruházás eredeti tervének nagymértékű megváltoztatásával, az azzal összefüggő jelentős költségmegtakarítással, valamint a lakossági befizetések nem megfelelő felhasználásával.

A Privatkopo.hu értesülése szerint a feljelentéseket a Központi Nyomozó Főügyészség a területileg illetékes, hatáskörrel rendelkező Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség részére továbbította a büntetőeljárások lefolytatása céljából.Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el