Gyermekanyák

A cigánytelepeken nagyon gyakori jelenség, hogy tizennégy-tizenöt-tizenhat évesen már anyák a maguk is gyereknek számító lányok. Harmincéves korukra már négy-öt-hat gyermekük van. Harmincöt évesen már nagymamák.

A telepek járásánál sokszor kellett szembesülnöm ezzel a valóságos horrorral. A beltenyészet deviáns előforduló formája az, amikor a saját vér szerinti leszármazottak élnek egymással szexuális életet.

Vannak olyan családok, ahol az apának teljesen mindegy, hogy ki mellé fekszik be az ágyba. Ez lehet az anyja, a testvére, a sógornője, vagy a saját lánya illetve a testvérek közötti szexuális élet is gyakori.

A törvény meghatározza ugyan az egy fő lakhatási területét négyzetméterben, de a valóság ettől sokkal elrugaszkodottabb.

 A lakhatásra nem alkalmas hétvégi házaktól a dohos, nyirkos pincékig a melléképületekbe is beköltöznek.( disznóólban is neveltek már gyereket. ) A lakótér pici, és ebben nyomorognak összezárva. 

A vérfertőzésből született gyerekek, ha életben maradnak külső megjelenésükben eltérnek társaiktól. Erre utal a sárgás szemfehérje és a végtagok deformitása valamint a csökkent  értelmi képességük.

Az újszülöttek között előfordul olyan, hogy szifilisszel fertőzve jönnek a világra. Az értelmi fogyatékos beltenyészetből születettek később ők maguk is anyává lesznek. 

 A korai gyermekvállalás általános a cigány családok körében. 

A legtöbb  lánynak már gyermekként van gyermeke. A gyerekek kis súllyal születnek, mert a terhesség ideje alatt nem esznek megfelelően és sokat dohányoznak esetleg drogoznak. Rövid ideig szoptatnak, az elégtelen táplálkozás miatt ugyanis nincs tejük. A csecsemők és a kisgyermekek között sok az alultáplált. 

 A cigány férfiaknál nem szokás a védekezés.

 Óvszert nem használnak kényelmi szempontból. A cigány lányok és asszonyok félnek a belső eszközöktől, a fogamzásgátló tablettát nem szedik be rendszeresen, ami a rendszertelen életükkel és a pénztelenséggel van kapcsolatban. Ugyanez a helyzet a háromhavonta beadandó fogamzásgátló injekcióval. Volt eset, hogy a fogamzásgátló hüvelykúpot elszopogatták, mert nem voltak tisztában annak a helyi rendeltetésével.

 Olyan is akad közöttük, akinek huszonöt évesen négy gyermeke van. Lehetett volna akár hat is, ám az ikrek elhaltak a méhében.

 Írni és olvasni sokan nem tudnak közülük ez a jelenség vonatkozik a hímneműekre is. Az iskolából kimaradnak és magántanulóként fejezik be az általános iskolát vagy sehogyan. 

A felzárkóztatási programkeretében 20 évtől fölfelé vannak olyanok, akik most végzik az 5-6 illetve a 7-8 osztályt.

Közmunkásként dolgoznak és ahogyan ők mondják a gyerekcsinálásból megélnek.

 A szociális háló az, aminek minden lehetőségét és juttatását kihasználják, mert a jogokkal tisztában vannak, de a kötelesség szót nem ismerik.

Borsodban 70-30%-os arányban születnek gyerekek és nem a magyarok vannak döntő többségben.

Minden, ami politika: Szarvas Valéria

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el