Gyermekanyák

 A cigánytelepeken nagyon gyakori jelenség, hogy tizennégy-tizenöt-tizenhat évesen már anyák a maguk is gyereknek számító lányok. Harmincéves korukra már négy-öt-hat gyermekük van. Harmincöt évesen már nagymamák.

A telepek járásánál sokszor kellett szembesülnöm ezzel a valóságos horrorral. A beltenyészet deviáns, és előforduló formája az, amikor a saját vér szerinti leszármazottak élnek egymással szexuális életet.

 Vannak olyan családok, ahol az apának teljesen mindegy, hogy ki mellé fekszik be az ágyba. Ez lehet az anyja, a testvére, a sógornője, vagy a saját lánya illetve a testvérek közötti szexuális élet.

A törvény meghatározza ugyan az egy fő lakhatási területét négyzetméterben, de a valóság ettől sokkal elrugaszkodottabb.

 A lakhatásra nem alkalmas hétvégi házaktól , a dohos, nyirkos pincékig és a melléképületekbe is beköltöznek. például disznóól. Pici lakótér, és ebben nyomorognak a fűtés miatt.

A vérfertőzésből született gyermekek, ha éltben maradnak külső megjelenésükben eltérnek társaiktól. Erre utal a sárgás szemfehérje és a végtagok deformitása valamint a csökkent  értelmi képességük.

 Az újszülöttek között előfordul olyan, hogy szifilisszel fertőzve jönnek a világra. Nem kirívó, de előforduló példa az is, hogy ők maguk is anyává lesznek a későbbiek folyamán.

 A korai gyermekvállalás általános a cigány családok körében. 

A legtöbb  lánynak már gyermekként van gyermeke. A gyerekek kis súllyal születnek, mert a terhesség ideje alatt nem esznek megfelelően és sokat dohányoznak esetleg drogoznak. Rövid ideig szoptatnak, az elégtelen táplálkozás miatt ugyanis nincs tejük. A csecsemők és a kisgyermekek között sok az alultáplált. 

 A cigány férfiaknál nem szokás a védekezés.

 Óvszert nem használnak. A cigánylányok és asszonyok félnek a belső eszközöktől, a fogamzásgátló tablettát nem szedik be rendszeresen, ami a rendszertelen életükkel és a pénztelenséggel van kapcsolatban. Ugyanez a helyzet a háromhavonta beadandó fogamzásgátló injekcióval. 

 Olyan is akad közöttük, akinek huszonöt évesen négy gyermeke van. Lehetett volna akár hat is, ám az ikrek elhaltak a méhében.

 Írni és olvasni sokan nem tudnak közülük ez a jelenség vonatkozik a hímneműekre is. Az iskolából kimaradnak és magántanulóként fejezik be az általános iskolát vagy sehogyan. 

A felzárkóztatási programkeretében 20 évtől fölfelé vannak olyanok , aki most végzi az 5-6 illetve a 7-8 osztályt.

Közmunkásként dolgoznak és ahogyan ők mondják a gyerekcsinálásból megélnek.

 A szociális háló, aminek minden lehetőségét és juttatását kihasználják, mert a jogokkal tisztában vannak, de a kötelesség szót nem ismerik.