A balástyai rém

Tizenhét éve, hogy beismerte az első gyilkosságot, de az ügy számos részletét a mai napig sűrű homály fedi.

Szabó Zoltán sorozatgyilkos, közkeletű megnevezésével a balástyai rém. Pénzszerzés céljából gyilkolt nőket. Négy ember megöléséért ítélték el, ő maga öt gyilkosságot vallott be, de lehetséges, hogy ennél több áldozata volt.

Tizenévesen már erőszakos ember hírében állt és alig múlt tizenhat, mikor először börtönbe került. Megerőszakolta a szomszédjukban élő 60 éves asszonyt. 2 és fél évet kapott.

 Orvvadászként rendszeresen bujkálni kényszerült a rendőrök elől (egyszer sem érték tetten), élettársával rabszolgaként bánt.

  1993 környékén elcsalt az erdőbe egy iskolából hazafelé bicikliző szatymazi kislányt és nem messze a tanyájától megerőszakolta. A gyermek családja félt a férfi bosszújától, végül nem tettek feljelentést.

 1998. április 28-án egy óvónőt kalapáccsal vagy egy súlyos tárggyal fejbe ütött, melynek következtében a nő belehalt a fejsérülésbe. Szabó meztelenre vetkőztette az áldozatát, a tanyájától nagyjából 50 méternyire ásott egy gödröt és a testet, valamint a nő farmernadrágját odatemette.

1998. július 16-án egy nőt csalt a tanyájára, ahol a nőt a fején és a nyakán bántalmazta olyan erővel, hogy az áldozat halálához vezetett. Ezt követően lemeztelenítette a nőt és egy, az előzőhöz hasonló gödröt ásott, amibe beletemette külön a testet és külön a ruháit. A nő testét a későbbi nyomozás során az Exo nevű halottkereső kutya találta meg, de a sír feltárása során , az áldozat feje nem került elő

1998. augusztus 25-én egy prostituáltat egy bozótos helyen madzaggal megfojtott, majd a testét a közelben futó Budapest-Szeged közötti vasút sínpályára vonszolta és letakarta ágakkal. A halott prostituálton először egy tehervonat, majd később két másik vonat is átgázolt, melyek következtében a test szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott.

2000 februárjában egy nőt csalt a gyümölcsösbe, ahol egy zsineggel fojtotta meg, majd a lemeztelenített holttestet a helyszínen eltemette. A későbbi kutatás során a nő ruhái nem kerültek elő. 

2001. augusztus 21-én egy használt mobiltelefonok értékesítésével foglalkozó nőt csalt ki lakhelyére, aki előzőleg a bankból 305 ezer forintot vett  fel. A nőt egy zsinórral megfojtotta elvette a pénzét, a testet pedig nagyjából 100 méternyire a tanyától elásta a földbe. Motorját és használati tárgyait egy közeli tanyán rejtegette fél éven át, majd egy csordakútba dobta. 

A megölt nő telefonjának híváslistája buktatta le végül a sorozatgyilkost. 

  A rendőrség még aznap este kivonult a tettes által megadott helyszínre és nagyjából száz köbméternyi föld átmozgatása után másnap hajnalban meg is találták az áldozatot.

Később újabb gyilkosságot is bevallott. A rendőrség megfeszített tempó ellenére nem találta meg azonnal a negyedik holttestet - ebben az esetben Szabó csupán egy vadetetőt jelöl meg tájékozódási pontként. Először az útépítéseknél használatos markoló- és kotrógépeket vetették be, majd a honvédséghez fordultak segítségéért. A "matuzsálemnek" becézett, BAT-1-es szovjet gyártmányú, 26 tonnás, 600 lóerős katonai monstrum igénybe vételével további 20 óra kutatásba telt, mire megtalálták a szerencsétlenül járt nő sírját.

A Balástya környéki eltűnések közül több örömlány és egy 5 tagú vendégmunkás román család vére is Szabó kezéhez tapad.  

Szabó Zoltánt végül négy ember meggyilkolásában, valamint a tanyáján talált és engedély nélkül tartott 6,35 mm-es Browning pisztoly miatt lőfegyverrel való visszaélésben találta bűnösnek a bíróság és tényleges életfogytig tartó büntetésre ítélte.

 2016. december 05-én a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleményben tudatta, hogy a szegedi Csillag börtönben két  brutális gyilkos  vetett véget az életének a gyálaréti családirtó gyerekgyilkos Miklósi Viktor és a balástyai rém. A  ruhájukból készített kötélre akasztották fel magukat egy elválasztó rácsra. 

 A Balástya környéki eltűnések lakossághoz viszonyított feltűnően magas aránya azonban   mindenképpen furcsa és további kérdéseket vethet fel.

 Nyom azonban nincs vagy mára teljesen elenyészett. A teljes igazsághoz több ezer   hektárnyi területet kellene felásni a tanyavilág mélyén, erre pedig nincs és nem is   volt  kapacitás. Az árkokkal szegélyezett dűlőutak, a romos tanyák és a dögkutakkal   teli kiserdők tovább őrzik titkaikat. 


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el